Slopestyle er en spennende og på mange måter konstruert skisport som nå er blitt en egen øvelse i Vinter-OL. Når det skrives at den er konstruert er det fordi skiidretten blir utført i en skibakke som er tilrettelagt med ulike utfordringer, rette linjer, hopp og rekkverk, og andre tilrettelagte utfordringer. Slopestyle ble en konkurransegren for første gang i Vinter-OL i 2004, som den gang ble holdt i Sotsji. Sotsji er en russisk by som ligger ved Svartehavet. Den gangen ble det debutert med både snøbrett og ski, noe som fremdeles blir brukt, men det kan variere fra år til år.

  • En konstruert skisport
  • Første gang arrangert i Vinter OL i 2004
  • Blir brukt både snøbrett og ski

Hvem passer slopestyle for?

Slopestyle er en skisport som de fleste kan prøve seg på om de liker fart, spenning, ski eller snøbrett – og ikke minst snøkledde bakker med ulike utfordringer i. Her dreier det seg om både fart og spenning, og ikke minst forskjellige utfordringer som skiløperen møter i bakken. Det kan være bakker og hopp som du skal mestre uten å falle, rekkverk som du skal hoppe over, parker du skal rase gjennom og til og med kanskje halfpipe. Synes du dette virker spennende? Da er så absolutt slopestyle er skisport du bør prøve ut, og kanskje du blir like god som Øystein Bråten?

  • Fart og spenning i et konstruert, men uforutsett terreng
  • Passer for de som liker å takle ulike utfordringer på ski og snøbrett
  • Øystein Bråten en mester på slopestyle

Et ungt norsk talent i bakken

Øystein Bråten er et av Norges yngste talenter på ski, og han har virkelig fått vist fram sine talenter også. Under vinter OL i 2018, som den gang ble arrangert i Pyeongchang i Sør-Korea, overrasket han de fleste med sitt talent i bakken, og da ikke ringere enn innenfor sportsgrenen slopestyle. Den gang var han kun 22 år, men ledet stort på allerede første runde i sportsgrenen, noe som raskt ble vanskelig å ta igjen for resten av deltagerne. Skiløperen har gjort det veldig bra tidligere i sportsgrenen, men da under X-Games, og stort sett har han gjort det godt på siste runde og ikke den første.

Hva er X-Games?

X-Games er en sportskonkurranse som blir arrangert hvert eneste år, og inneholder ulike grener innenfor emnet ekstremsport. Denne formen for ekstremsport er blir alltid arrangert under kontrollerte og sikrede forhold, og det er den amerikanske sportskanalen ESPN som står for selve arrangementet og konkurransene. I 1995 var det første gang X-Games ble delt opp som vinter X-Games og sommer X-Games. Vinter X-Games holdes enten i januar eller i februar, mens varianten sommer X-Games holdes i august. Dette er en sportsgren for de vågale, de som tør litt mer, og krever litt ekstra spenning innenfor sportsgrenen de driver med.

Godt med varierte konkurranser

Det kan nok virke travelt for de ulike idrettsutøverne som trener seg opp til både ulike sesongbaserte arrangementer, og forskjellige årlige og store konkurranser. Samtidig gir dette både motivasjon og en stor arena til å vise fram sine talenter. Dessuten blir det etter hvert en aktiv livsstil å drive med enten ulike sportsgrener innenfor X-Games, samt å trene opp til konkurranser som for eksempel Vinter-OL. Det finnes mange lovende og gode talenter innenfor flere ulike sportsgrener i både X-Games og andre sportsgrener, og med lovende talenter som Øystein Bråten, gir dette inspirasjon til flere slik at de tør å strekke seg etter en gullmedalje på pallen.

Slopestyle – en matematisk formel?

Begrepet «slope» er et matematisk begrep når det gjelder bruk av hellinger som beskriver hvor bratt en linje er og hvilken retning linjen går i. Det er også ut ifra dette matematiske begrepet skisporten slopestyle er blitt inspirert av, satt sammen med noe som kan minne om skateboard-hopp over rekkverk, og høy fart i bratte bakker. Det er nesten som skateboard-idretten, bare med snøbrett, og på et litt annet underlag, der snøkrystallene flakser rundt ørene og gullmedaljene glitrer der fremme på pallen. Om du er litt vågal av deg, så prøv deg på slopestyle neste gang du fester snøbrettet på beina.