Skiballett er én av tre undergrener med utspring fra skifreestyle-miljøet i Amerika på 1970-tallet, også kalt «Hotdog»-miljøet. Denne spesielle idretten utføres i en jevn og slak nedoverbakke, og det utføres forskjellige kunstneriske og akrobatiske øvelser sammenbundet med dans og musikk underveis. Det ble benyttet korte ski og lange metallstaver, såkalte trick-ski. Øvelsen varte i 90 sekunder og utøverne ble, som i kunstløp, bedømt etter kunstnerisk utførelse og vanskelighetsgrad. Skiballett ble sammen med de to andre freestylegrenene tatt opp i FIS (det internasjonale skiforbundet) i 1979. Fra samme år ble det arrangert verdensmesterskap, verdenscup og andre offisielle konkurranser i disse tre freestyle-øvelsene.

  • Utspring fra skifreestyle-miljøet i USA
  • Kunstneriske og akrobatiske øvelser
  • Utføres til musikk
  • Ulik vanskelighetsgrad på triksene
  • Varighet: 90 sekunder

Hotdog-miljøet

Hotdog miljøet startet i Amerika på 1970-tallet. Som i mange andre idretter var dette personer som var lei av organiserte konkurranser med faste rammer og utførelser. Lek og utforskning av grenser på hva en kunne få til på ski var noe av det som gjorde at dette miljøet tok form. Andre skiidretter som fjellkjøring og skicross har også sitt utspring fra dette miljøet. Det kunne være konkurranser der utøverne kjørte på ski ned en fjellside og ble belønnet etter stil og triks på vei ned. Det ble ikke trukket poeng ved fall, men heller belønnet om utøveren kom seg på beina igjen og fullførte øvelsen.

  • Laget av et miljø som var lei av organiserte konkurranser
  • Lek og utforsking av grenser
  • Belønning av stil og triks

Freestyle i OL

Det internasjonale skiforbundet godkjente flere grener av freestyle i 1979, deriblant skiballett. Etter dette ble det arrangert konkurranser, verdenscup og verdensmesterskap i disse øvelsene. Da det var klart for de olympiske vinterlekene i 1988 var freestylegrenene med som en demonstrasjonssport. Det vil si at resultatene telte ikke med i den offisielle statistikken. Men da vi var klare for nytt vinter-OL i Albertville i Frankrike i 1992, var freestyle-disiplinene kulekjøring, slopestyle, skicross og halfpipe blitt godkjent som offisielle OL-grener. Hopp og skiballett var de store taperne i freestyle, og hadde også dette året vært en demonstrasjonssport i de olympiske lekene.

OL på Lillehammer

Da OL på Lillehammer stod for døren i 1994 hadde hopp endelig fått sin godkjenning som OL-gren. De andre grenene hadde fått status som offisielle OL-grener allerede i 1992, men godkjenningen av skiballett uteble. Grunnene til dette kan være mange, for eksempel var det flere idretter med utspring fra det såkalte hotdog-miljøet som hadde stor fremgang. Idretter som skicross og halfpipe var alt godkjente disipliner, med mer action og muligens med et større publikumsappell. Etter verdenscuprennet og et nytt vinter-OL i 1998 hvor de igjen stilte som demonstrasjonssport, ble grenen skiballett offisielt lagt ned av FIS i 2000.

Sentrale personer innen skiballet

Wayne Wong er en av de fremste innen freestyle, og da også skiballett. Men da konkurransemiljøet ble mindre lek og utfoldelse og mer konkurranse i faste former med koreografi og musikk, flyttet han fokuset. Suzy Chaffee, tidligere olympisk deltager i utfor, er tre ganger mester i freestyle ski mellom 1971 og 1973. Med bakgrunn fra både dans og kunstløp, ble hun en høyprofilert utøver av skiballett. Også i denne øvelsen utmerket Norge seg, med Rune Kristiansen i spissen. Under OL i 1988 tok han 3. plassen og han kunne vise til en 2. plass under OL i 1992. Totalt har han vunnet nesten 50 verdenscuprenn, 11 av dem sammenhengende.

Skiballett kunne ikke vunnet

Til tross for at skiballett var likestilt med hopp og kulekjøring innad i Hotdog-miljøet på 1970-tallet, så døde sporten ut etter at den ikke ble tatt opp i OL-programmet. Innad i miljøet hadde det også vært høy status å kunne mestre alle tre øvelsene like godt. Kravet om mer action – øvelsen ble jo utført i lav fart og slake bakker – og at konkurransen ble større slik at utøverne måtte bli mer spesifikke i sin trening, samt manglende sponsorinntekter som uteble da sporten ikke ble tatt inn i varmen til OL, gjorde at skiballett døde helt ut på slutten av 1990-tallet.