Som en av Norges vintersportstjerner er Silje Norendal et forbilde for veldig mange. Med et stort talent, sitt karakteristiske gode humør og sterke meninger har hun siden gjennombruddet i 2013 blitt en profil i miljøet. Kongsvinger-jenta slo gjennom som 20-åring ved å vinne sin første Winter X Games i Tignes i 2013, og hun har siden vært med på å sette preg på flere mesterskap. Hun konkurrerer hovedsakelig i grenene Slopestyle og Big Air, og har vunnet X Games i begge stilene. I en alder av 24 annonserte hun at OL i 2018 ville bli hennes siste og hintet om at en karriere som programleder kan bli aktuelt.

  • 13 deltakelser i X Games, hvorav 5 seire
  • 2 Olympiske mesterskap
  • Foreløpig 7 deltakelser i verdenscup, med 4. plass som beste plassering

En av de store

Silje Norendal er en norsk stjerne blant en lang rekke norske stjerner før henne, og Norge har en stolt historie både på herre- og kvinnesiden. Fra pioneren og kultstjernen Terje Håkonsen på 90-tallet, og hele veien til dagens stjerneskudd på juniorlandslaget, så har norske kvinner og menn vært med på å dominere og forme en idrett i voldsom vekst. En slik historie kan være en hemsko for noen, men Silje har omfavnet denne arven og funnet sin egen plass i lyset. I snowboard, mer enn i mange andre idretter, dreier det seg veldig mye om image og personlighet, og Silje har vist at det er noe hun mestrer.

  • Terje Håkonsen
  • Åshild Lofthus
  • Stine Brun Kjeldaas
  • Daniel Franck
  • Kjersti Buaas
  • Helene Olafsen

Høy risiko

At snowboard er en risikosport er hevet over enhver tvil, og med hopp på flere titalls meter kan det bli voldsomt om uhellet skjer. Som regel kommer utøvere fra et fall med blåmerker og ømme muskler, men det er alltid fare for at det kan gå skikkelig galt. Silje Norendal har fått sin dose alvorlige skader i sin forholdsvis korte karriere. Mot slutten av 2015 skadet hun kneskålen i oppkjøringen til X games, og undersøkelser viste sprekkdannelse og ødelagt vev i kneet. I 2016 holdt det på å gå fryktelig galt da hun landet stygt på ryggen. Heldigvis kom hun seg unna med brukket håndledd og forslått kropp.

Merittert historie og spennende fremtid

Silje Norendal ble født i 1993 og oppvokst på Kongsvinger i Hedmark, og bakkene lokket nok veldig tidlig. Allerede som 14-åring ble hun kåret til Årets nykommer i Norge, og som 18-åring tok hun steget opp til Årets kvinnelige utøver. På tross av en del motgang med sykdom og skader, så har de gode prestasjonene og medaljene kommet strømmende inn jevnt og trutt. Stadig blant favorittene i X Games, en av kvinnene med de mest avanserte triksene og en av stjernene på den store scenen. Fremtiden innen snowboard virker fortsatt lys for henne, om hun selv ønsker det, for ambisjonene strekker seg lengre enn bare idrett.

Prioriteringer må gjøres

Hvilken idrett du driver med avgjør veldig ofte hvor lenge du kan fortsette, og med snowboard er det mye det samme. Den raske utviklingen av idretten gjør at mange får utfordringer med å henge med, samtidig som skader av forskjellig alvorlighetsgrad tynger kroppen og sinnet, og kan slite tungt på motivasjonen. For Silje kom et slikt veiskille allerede i en alder av 25 år. Etter OL i 2018 uttalte hun at dette mest sannsynlig var hennes siste OL, og at fire år var lenge med tanke på videre satsning. Andre prioriteringer må gjøres, både profesjonelt og privat, og alt har sin slutt til syvende og sist.

Og prisen går til…

Silje Norendal har deltatt i noen TV-show de siste årene, og har selv uttalt at hun kunne tenke seg en fremtid i den bransjen. En annen tidligere snowboard-profil, Helene Olafsen, har gjort stor suksess som programleder i forskjellige programmer, og ikke minst som talkshowvert med Stian Blipp i Senkveld på TV2. Silje har et vinnende vesen og kan gjøre seg godt i en slik setting, men også her må steinhard, målrettet arbeid til, og her er det vel kanskje ikke mange andre som vil gjøre det bedre enn henne. Vi har nok ikke sett det siste av Silje Norendal, selv om hun skulle avslutte sin aktive karriere.