Kulekjøring er en skisport med ulike grener kombinert sammen. Den byr på både fart og spenning, og ikke minst god muskeltrening for hele kroppen. Kulekjøring har ikke vært en OL-øvelse i så mange år. Den ble første gang presentert som en godkjent OL-øvelse i 1992, og da i Albertville i Frankrike. Norge har hatt medaljevinnere fem ganger i denne øvelsen, og da med både gull, sølv og bronse. Det er to skiløpere som skiller seg ut blant våre norske talenter, og det er Stine Lise Hattestad og Kari Traa. Førstnevnte kan briljere med bronse og gull, mens sistnevnte kan briljere med både bronse, sølv og gull.

  • Første gang presenter som OL-øvelse i 1992
  • En kombinasjon av fart, teknikk og hopp
  • Norge har vært på pallen fem ganger under denne øvelsen

Diskusjon om Vinter OL

OL er en forkortelse for Olympiske Leker, og blir arrangert hvert fjerde år. Den første vinterleken i OL ble første gang presentert i 1908 i London om sommeren. Den første idrettsgren som ble presentert den gang var kunstløp, og i 1920 under OL i Antwerpen ble både kunstløp og ishockey presentert under sommer OL. I 1921 ble det lagt opp for diskusjon og rom til å arrangere både Sommer-OL og Vinter-OL. Det var ulike meninger om hvorvidt et helt eget Vinter-OL skulle bli arrangert eller ikke. Både Norge, Sverige og Finland var folk faktisk skeptiske til et vinter-OL.

  • OL blir arrangert hvert fjerde år
  • De første vinterleker ble arrangert under Sommer-OL i 1908
  • De skandinaviske landene vare skeptiske til et Vinter-OL

De første vinterleker i OL

Det første Vinter-OL ble arrangert i Frankrike, i Chamonix, og gikk av stabelen fra den 25. januar til den 5. februar i 1924. Den gang ble det kalt for «Internasjonal vintersportsuke». Dette ble en veldig vellykket vintersportsuke, og da den 8. olympiske kongressen ble avholdt i Praha i Tsjekkoslovakia i 1925 ble det enighet om å innføre egne Vinterleker i OL. Fra 1924 og fram til 1936 ble vinterlekene arrangert hvert fjerde år, men hadde et opphold under 2. verdenskrig. De første vinterleken etter krigen ble arrangert i 1948 og fram til 1992. I 1992 ble det bestemt at sommerleker og vinterleker ikke skulle arrangeres samme år.

Hva er kulekjøring?

Det er mange ulike sportsgrener og vinteridretter som blir presentert i Vinter-OL, og en av disse sportene er kulekjøring. Dette er en skisport som blir utført i en bakke, men som samtidig inneholder ulike øvelser. Selve bakken som skiløperen kjører utfor inneholder flere kuler som skiløperen skal mestre i fart uten å falle. Selve bakken er opptil 270 meter lang og har 70 kuler som skiløpere skal hoppe over i høy fart. Det er også kun 3–4 meter mellom hver kule eller små hopp i bakken. Her går det med andre ord unna med både fart og hopp.

Kulekjøring som OL-gren

Som allerede nevnt, er kulekjøring som OL-gren ganske nytt, men ikke minst en spennende idrettsgren som Norge har vist seg godt fram i. Det er tre faktorer som er avgjørende for å komme på pallen i kulekjøring, og dommerkarakteren blir satt på hopp, teknikk og på tid skiløperen bruker ned bakken. Dommerkarakteren består av 25 % tid, 25 % hopp og 50 % teknikk. Så her gjelder det med andre ord å jobbe godt med teknikken, selv om både tid og hopp også er en avgjørende faktor for å komme blant de tre beste. Stort sett blir denne konkurransen arrangert enkeltvis, men det blir også noen ganger arrangert parallellkjøring.

Kulekjøring i Norge

Siden oppstarten av kulekjøring som konkurransegren i Vinter OL i 1992 slo Norge godt an med bronse på pallen som ble tatt av Stine Lise Hattestad. Hun viste seg strålende fram på pallen igjen allerede i 1994 og kunne da vise fram en glitrende gullmedalje. Kari Traa er neste norske kvinnelige skiløper som har klart å klatre opp på pallen hele tre ganger med bronse i 1998, gull i 2002 og sølv i 2006. De har jobbet godt med både teknikk og hopp for å komme så langt, og det ligger mange lange timer i snøkledde, bratte bakker for å oppnå disse gode resultatene.