Mange tenker på den sjarmerende Voss-dialekten når de tenker på Kari Traa, men det hun først ble kjent for var sin imponerende skikjøring, da spesielt innenfor kulekjøring. Allerede som liten hadde Traa stor interesse av å stå på ski, og hun begynte da hun var tre år. Det var først da hun var 16 år gammel at hun bestemte seg for å begynne med freestyle. Hun skjønte fort at dette var noe hun var veldig flink til og begynte å delta i internasjonale konkurranser. Da ble det ordentlig god fart på sakene og Kari Traa vant medaljer i tre Olympiske leker:

  • Gull i Salt Lake City i 2002
  • Sølv i Torino 2006
  • Bronse i Nagano 1998

Hva er egentlig kulekjøring?

For at du skal forstå hvem Kari Traa er, så er det viktig å forstå hva slags sport hun virkelig gjorde det bra i, nemlig kulekjøring. Dette er en freestyle-gren som kombinerer teknikk, fart og hopp. Kulekjøring har vært en del av OL siden 1992, og Traa er den norske utøveren som har gjort det best i denne sporten. Konkurransen går ut på at du kjører ned en bakke som er maks 270 meter og har opptil hele 70 kuler. Disse har et mellomrom på mellom 3 og 4 meter. Du finner også hoppavsatser på denne banen. Kulekjøringen avgjøres på:

  • Dommerkarakter og tid
  • Poengene består av 25 % hopp, 25 % tid og 50 % teknikk

Meritter

Selv om Kari Traa begynte å kjøre på ski tidlig, var det ikke før hun ble 16 at hun begynte med freestyle. Dette er relativt seint for å være så god som det hun ble. Kari Traa vant sitt første internasjonale skirenn i 1997. Deretter gikk det bare oppover, for hun vant gull, sølv og bronse i ulike Olympiske Leker. I tillegg har hun også vunnet verdenscupen flere ganger. Ikke nok med det, hun har også flere NM-titler. Til sammen regnes det at Traa har 39 førsteplasser sammenlagt i verdenscupen, og ni norgesmesterskap. Dette gjør henne til den beste freestyle-kjøreren i Norge.

Utmerkelser

I tillegg til å ha vunnet mange medaljer, har Kari Traa også fått flere utmerkelser innenfor andre felt. I 2001 fikk hun Porsgrunds Porselænsfabrikk Ærespris. Prisen er svært ærefull og den deles ut av Norges Idrettsforbund og olympiske og paralympiske komite til kvinnelige idrettsutøvere. Samme år fikk hun også Pillarguriprisen som utdeles på den årlige Pillargurifestivalen på Otta. Denne prisen deles ut til kvinner som er et forbilde for oss andre. I 2006 ble hun kåret til årets nynorskbruker av Nynorsk Kultursentrum. Dette fordi hun virkelig bruker sin sjarmerende Voss-dialekt og promoterer bruken av nynorsk på en ordentlig god måte.

Klesmerke

Det som Kari Traa er mest kjent for i disse dager er klesmerket sitt. Hun startet opp Kari Traa AS i 2002, men da var det bare luer som ble laget. Dette er et merke som har vokst og vokst. Nå omfatter klesmerket hennes sokker, bukser, bager, gensere, jakker og t-skjorter. Dette er et merke som den dag i dag også har stor suksess. Selve bedriften går under investorselskapet Active Brands AS. Det sies at Traas egen eierandel i selskapet ligger på cirka 3 prosent, noe som ikke er særlig masse. Klærne er uansett veldig godt likt, kanskje spesielt av unge kvinner.

Oppsummering

Kari Traa er en norsk freestyler som begynte med skikjøring da hun var tre år. Selv om hun ikke begynte med freestyle før hun ble 16 år, er dette en gren som hun gjorde utrolig stort inntrykk i. Hun har mange meritter med seg i bagasjen og er en godt likt dame. Hun har startet eget klesmerke og fått mange ulike utmerkelser. Kari Traa er en entreprenør. Hun er veldig godt kjent for dialekten sin, men aller mest kjent for sine utrolige kulekjøringsferdigheter. Det blir nok lenge til vi ser noen som er like gode på kulekjøring som henne!