Luftige svev og spektakulære triks er å se når det konkurreres om verdensmestertitler i en rekke grener innen snøbrett og freestyle på ski. VM i freestyle og snøbrett har blitt arrangert annethvert år siden 2015, da VM i snøbrett ble slått sammen med VM i freestyle. Snøbrett-VM ble arrangert for første gang i 1996, i Lienz i Østerrike. VM for freestyle startet ti år tidligere i 1986 og ble først arrangert i Tignes, Frankrike. VM blir arrangert av det internasjonale skiforbundet. I freestyle blir det konkurrert i kulekjøring, hopp og skicross. Det er mange ulike typer snøbrettkonkurranser, deriblant:

  • Parallellslalåm
  • Halfpipe
  • Parallellstorslalåm
  • Snowboardcross
  • Slopestyle

Hva er freestyle?

Freestyle er ett av flere brett. Skal du bruke det til for eksempel urbane elementer anbefales dette brettet. Det finnes flere ulike typer ut ifra hvilket terreng du skal bruke det til, men dette er altså den vanligste brettypen som gir høy fleksibilitet og raske svingegenskaper grunnet at sidene på brettet går innover. Denne brettypen er litt kortere enn f.eks. ett med twin-tip-fasong. Brettyper som denne blir brukt med mange ulike hopp og terrengelementer. Brettene er også å finne i pipe- og park-områder. I slike terreng er det viktig å ha et brett som er lett å håndtere. Stikkord:

  • Bokser
  • Rails
  • Urbane elementer

Snøbrett

Et snøbrett eller snowboard på engelsk, er et brett som «surfer» på snøen. Det er inspirert av de originale surfebrettene som er brukt på vannbølger. Det mest kjente surfestedet er nok California. Her startet folk med de første snøbrettene på slutten av 1960-tallet. Noen surfere som brukte bølgene tok med seg brettet opp i fjellene når det kom snø. Den gang var de ikke laget spesielt for snø. De brukte da brett som var egnet for bølger. De var lengre og noe tyngre enn mange av variantene som er i dag. Tom Sims var den første som laget snøbrett som hadde bindinger. Slike brett trenger egne sko.

Hvilke snøbrettstiler finnes det?

Det er tre hovedgrupper av stiler innenfor snøbrett: Free-ride, freestyle og freecarve/race er de vanligste. Dette er stilarter som både fritidsfolk og profesjonelle bruker. Stilene er ulike, men har også noe overlapping. Kjører du på metallstenger, vegger, stubber, grus eller murvegger kalles dette for jibbing. Kjørestilen som du ser her er å kjøre på alle andre steder enn snø, såkalte urbane elementer. Et annet kult navn på stilen er «urban jib». Et slags slangord for stilen. Snøbrettkjøring er en relativt ung sport og de ulike stilene har utviklet seg etter hvert til den herlige miksen vi har i dag.

Slopestyle

Snøbrett-kjøring har mange ulike og interessante aspekter med seg, og mye har skjedd siden de første begynte med dette. Slopestyle er en variant som har utviklet seg de senere år. Slopestyle går ut på å utføre triks mens du kjører nedover ei løype med ulike urbane elementer. For å vinne denne typen må du velge den løypa som gir mest mulig flyt i triksene på de ulike elementene. Det kreves veldig god balanse og evne til å se linjer i løypa og planlegge hvor du skal kjøre. Det kan sammenlignes med en dans hvor koreografi og eleganse er viktig.

Hvem kjører big mountain / freeride?

Dette er en konkurranse som er anbefalt for mer erfarne utøvere. Startområdet i en slik konkurranse er på toppen av et fjell. For å vinne gjelder det å finne en rute som gir deg flyt nedover, og det er om å gjøre og få høyest mulig poengsum. Du skal også ha god stil og vanskelighetsgrad på løypen er en veldig viktig faktor for å få høy poengsum. Dette er en konkurranse som blir mer og mer populær. Den finnes i Europa, Nord-Amerika og på New Zealand. I områder som har tilgang på mye puddersnø. Denne ruten er ikke anbefalt om du er nybegynner.