Snowboarding er en av de viktigste idrettene X-Games har på agendaen i vinterlekene. Winter X-Games presenteres av ESPN, en amerikansk sportskanal, og arrangeres to ganger i året. Dette er konkurranser som hovedsakelig fokuserer på ekstremsport. Hit kommer utøvere fra hele verden for å konkurrere om medaljer, pengepremier og ære. Det er to forskjellige versjoner av X-Games, en vinterkonkurranse og en konkurranse som arrangeres om sommeren. Den første sommerkonkurransen ble holdt i Providence og Newport, Rhode Island i 1995. Vinterkonkurransen kom først to år senere, på Big Bear Lake i California. Nå for tiden holdes vinterlekene i Aspen, Colorado, og sommerlekene i Los Angeles, California.

  • X-Games vinterleker holdes alltid i Aspen, Colorado
  • Snowboarding er den viktigste grenen i X-Games vinterleker

X-Games – lekeplassen for de aller beste ekstremsportutøverne

X-Games består hovedsakelig av sportsgrenene ski, snowboarding, skateboarding og BMX biking fordelt over vinter- og sommersesongen. Mange deltagere i X-Games konkurrerer i store verdensmesterskap. For eksempel har kanadiske Sarah Burke blitt kåret til en av verdens beste innen freestyle på ski, og vunnet hele tre gullmedaljer i X-Games. Mange av utøverne i X-Games representerer også sine land i OL. Her kan vi nevne Shaun White fra California, som har vunnet flere gullmedaljer i vinterlekene i OL. I tillegg til gullmedaljer i Winter X-Games har han også tatt gull i X-Games sommerleker. X-Games representerer de aller beste av ekstremsportens utøvere og har blitt mektig populært over hele verden.

  • Ekstremsport har blitt svært populært
  • Utøvere i X-Games vinner stort i OL

Winter X-Games har stor variasjon av konkurranser

Winter X-Games arrangeres i et vakkert snødekt fjellandskap hvor sporter som snowboard, snøscooter og ski dominerer. Konkurrentene i de forskjellige idrettene møtes i mange ulike varianter innen sin egen sport. I Snowboarder-X ( boardercross) og Skier-X (ski cross) konkurrerer ikke deltagerne individuelt seg imellom på samme måte som i andre konkurranser. I disse løpene går de ned fjellet fire utøvere om gangen. Løypene har sterkt variert terreng hvor de må overvinne kuler og hopp og krappe svinger. Ski cross var med som en olympisk idrett for første gang i 2010, da vinter-OL ble arrangert i Vancouver, British Columbia, Canada.

X-Games med snøscootere i høye hopp

Slopestyle er en gren i Winter X-Games hvor snowboardere eller skiløpere velger hver sin individuelle rute. Løypa har noe av den samme vanskelighetsgraden med lignende hindringer som i Snowboarder-X og Skier-X. Forskjellen er at i Slopestyle er det ikke om å gjøre og komme i mål så raskt som mulig. Her bruker utøverne hindringene for å utføre hopp og triks og blir dømt etter hvor gode de er til å utføre dem. Du finner også konkurranser hvor atletene utfører triks for å oppnå mest mulig høyde over et hopp. X-Games arrangerer også snøscooter-konkurranser der konkurrenter fyker på snøscootere i et spor med bratte hopp og hindringer.

Summer X-Games med stor variasjon av sportsgrener

Summer X-Games arrangerer konkurranser innen skateboard, motorsykkel BMX biking, surfing og rally-sport. Skateboardere konkurrerer i en «half pipe», en halvsirkel som er laget av betong. De skater fra rampe til rampe og gjør triksene sine når de når toppen på motsatt rampe. Her kan deltagerne også melde seg på konkurranser for det høyeste hoppet og det beste trikset. I «street»-konkurranser går skateboarderne rundt i en park og utfører triks på hindringene rundt i løypa. Tony Hawk fra San Diego, California, er kanskje verdens mest kjente utøver i X-Games. I tillegg til en enestående sportskarriere har han også gitt ut et mektig populært skateboard-spill.

X-Games for de unge og spreke

BMX-bikers konkurrerer også i «half pipe»-konkurranser og «street biking» hvor de utfører triks på samme måte som skateboarderne. Ryttere på motorsykkel har også et lignende opplegg i tillegg til et «supercross» – et løp rundt en sølete hinderbane med bratte og høye hopp. X-Games deltager Travis Pastrana fra Annapolis i Maryland, USA, er en av de beste motorsyklistene i verden og konkurrerer for Puerto Rico i internasjonale konkurranser. Utøvere fra hele verden drømmer om å være med i X-Games, og tenåringer legger seg i hardtrening for å nå drømmen i disse lekene som ikke er for gamle knokler som brekker lett. I X-Games dominerer den yngre garde.